Деякі тернопільські підприємці бояться замовляти шумські тістечка

Деякі тернопільські підприємці бояться замовляти шумські тістечка
Продавець Любов Сцібан каже, що шумський хліб у продажу є завжди. Тернополяни його люблять, а от тістечка підприємці замовляти бояться
Підприємство ПП «Шумськ хліб», кондитерськими виробами якого в грудні отруїлися жителі області, запустило виробництво та реалізацію частини своєї продукції.

Головне управління санепідемслужби в Тернопільській області закінчило епідрозслідування цієї ситуації. Начальник відділу епідеміології Марія Павельєва розповідає про ліквідацію спалаху сальмонельозу.

- Загалом з 13 до 19 грудня в області захворіли 67 чоловік, із них - 20 дітей. У двадцятьох лабораторно підтвердили діагноз сальмонельоз, - пояснює спеціаліст. - Працівники нашої служби організовано вжили першочергові заходи щодо припинення ймовірних факторів передачі інфекції. 193 взірці кондитерських виробів ми вилучили з обігу та повернули виробнику. Тож вогнище інфекції проіснувало в межах одного інкубаційного періоду, випадків захворювань серед контактних осіб не зареєстрували.
За результатами лабораторних досліджень харчових продуктів та змивів з об’єктів зовнішнього середовища на підприємстві ПП «Шумськ хліб» ідентифікували збудник Salmonella enteritidis.

Винна працівниця заводу?
- У сировині на підприємстві ми не знайшли збудника інфекції, - наполягає пані Павельєва. - Втім, ми виявили ряд недоліків у дотриманні санітарного законодавства. Приміром, частина яєць, які були на підприємстві, не мали спеціального маркування та не відповідали супровідній документації. Розвиток інфекції могло викликати недотримання температурного режиму, правил транспортування або ж порушення етапів виробництва продукції. У яйцях ми збудника сальмонели не знайшли.

Відео дня

Після перевірки обласної санепідмеслужби ПП «Шумськ хліб» усунуло всі виявлені недоліки. За словами Марії Павельєвої, із 29 грудня управління дало дозвіл на реалізацію цих виробів.

У той же час у редакцію «RIA плюс» звернулася тернополянка Алла (прізвище редакції відоме - прим. авт.), яка розповіла, що нібито на підпримстві ПП «Шумськ хліб» працювала жінка, у якої також виявили сальмонельоз. Співрозмовниця додалп, що начебто та працівниця постійно проходила медогляд «за гроші», тому навіть не знала, що хвора. Після неприємного інциденту її звільнили.

Начальник відділу епідеміології Марія Павельєва сказала, що в жінки, про яку йшла мова, лікарі діагностували гастроентероколіт. Сальмонели ж у неї не виявили.

Хто чи що тоді стало причиною масового отруєння людей на Тернопільщині? Як говорить директор ПП «Шумськ хліб» Мар’ян Андріїшин, велика ймовірність, що проблема виникла не через їхню продукцію.  

- Під час проведення епідеміологічного розслідування на нашому підприємстві працівники обласної санепідемслужби не виявили збудника сальмонели, - каже він. - У своїй роботі ми чітко дотримуємося санітарного законодавства, не допускаючи порушень.

Під час попередньої розмови директор припускав, що проблема могла виникнути через неякісну сировину. ПП «Шумськ хліб» отримує сертифікат від виробника, що гарантує якість та безпечність товару. Уся супровідна документація є в наявності.

Повернути лідерство складно

Директор додає, що через цей неприємний інцидент ПП «Шумськ хліб» також потерпіло. Адже вони втратили левову частку своєї продукції, а, відповідно, і прибутку. Коли на підприємстві стало відомо про випадки отруєння їхньою продукцією, виробництво кремових виробів призупинили. Після того, як працівники санепідемслужби провели повну перевірку, а підприємство усунуло виявлені дрібні недоліки санітарного законодавства, вони вирішили поступово відновити виробництво та реалізацію кондитерських виробів. Хоча через те, що сталося, повернути лідерські позиції буде важко.

Той факт, що на підприємстві працювала жінка, хвора на сальмонельоз, Мар’ян Андріїшин заперечує. Каже, що жоден працівник ПП «Шумськ хліба» в лікарню з харчовим отруєнням не потрапляв.

- Була одна жінка, яка прийшла влаштовуватися до нас на роботу, вона була суто у моєму кабінеті, в цехи не заходила, бо їй там робити нічого, - розповідає директор. - Згодом через проблеми із шлунком вона потрапила до лікарні. Однак це ніяк не зв’язано з тим отруєнням.

Журналіст «RIA плюс» спробувала дізнатися, чи зверталися за медичною допомогою в Шумську районну лікарню працівники «Шумськ хліба». Ця інформація не підтвердилася.

Як ми з’ясували, рівненське ТзОВ «Птахофабрика Крупець» і справді час від часу поставляло яйця для шумського підприємства. Та після того, як на Тернопільщині і Рівненщині люди масово отруїлися кондитерськими виробами ПП «Шумськ хліб», птахофабрика відмовилася від подальшої співпраці.

Яйця перевірили, нічого не знайшли

- Ми отримали лист з обласного управління ветеринарної медицини щодо перевірки нашого підприємства, жодних порушень спеціалісти не виявили, - розповідає директор Вадим Варфалюк. - Складно сказати, що послугувало причиною масового отруєння людей кондитерськими виробами. Можливо, недотримання температурних режимів, технології виробництва, ми не знаємо.

За словами пана Варфалюка, у звіті рівненської обласної ветслужби було зазначено, що на складах «Шумськ хліба» виявили немарковані яйця другої категорії. Директор птахофабрики говорить, що це не їхня продукція.

- Ми взагалі ніколи не поставляли яйця другої категорії. Тим паче на кожному нашому яйці є позначка «Крупець» - так ми захищаємо якість своєї продукції, - пояснює він. - У ході проведення епідрозслідування керівництво ПП «Шумськ хліб» підкладало наші документи під чужі яйця. Однак маркування не збігається. Що це означає? Вони купували частину яєць у нас, мали сертифікат якості. Десь на стороні купували дешеві яйця незрозумілої якості за меншою ціною, але без документів.

Наостанок пан Варфалюк наголосив на тому, що якість «Крупця» гарантована та перевірена роками. Жодне підприємство, за його словами, не зверталося зі скаргами на їхню адресу.

У звіті Головного управління ветеринарної медицини в Рівненської області йдеться про те, що від 10 грудня ТзОВ «Птахофабрика Крупець» постачала для ТзОВ «Магроз» яйця курячі харчові столові охолоджені першого сорту в кількості 18 тисяч штук. ПП «Шумськ хліб» замовляло продукцію вже у посередника. На всіх етапах виробництва яєць контроль здійснює уповноважений (офіційний) лікар державної ветеринарної медицини відповідно до представленого договору з Радивилівською районною державною лікарнею ветеринарної медицини. Зрештою, йшлося і про те, що продукція ТзОВ «Птахофабрика Крупець» відповідає вимогам ДСТУ 5028:2008.

У Рівному також похворіли

Раніше ми вже говорили про те, що спалах сальмонельозу виник і в Рівному. Дата першого випадку захворювання, як і в нашому місті, - 13 грудня. Фактором передачі були тістечка «Рафаелло», «Картопля» виробництва ПП «Шумськ хліб». За інформацією Головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області, захворіли 15 чоловік, четверо із них - діти до 15 років.

- Станом на 29 грудня всі хворі були виписані з лікарні в задовільному стані, - говорить начальник управління Олександр Бялковський. - Ми провели епідемічне обстеження осередків та роз'яснювальну роботу з населенням щодо профілактики виникнення кишкових інфекцій. Інших випадків захворювання на сальмонельоз в області не зафіксували.

У місцевих кіосках, де реалізовують продукцію ПП «Шумськ хліб» бояться замовляти тістечка, якими отруїлися тернополяни. За словами продавця Любов Сцібан, з нового року вони ще не отримували жодної партії кремових тістечок.

- Хліб, пиріжки, різні ватрушки є постійно, - каже вона. - «Шумськ Хліб» завжди славився смачними виробами. За тістечками питають, але ми не беремо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up